2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gőzerővel terjeszkednek a hőszigetelőanyag-gyártók

2006. május 05. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Gőzerővel terjeszkednek Romániában az építőanyag ipari vállalatok. Pénteken az osztrák hőszigetelőanyag-gyártó, az Austrotherm jelentette be, hogy megnyitotta második üzemét a moldvai Horiában.

Közép-Kelet-Európa vezető polisztirol gyártója 1998-ban kezdte meg működést Romániában, az új üzem nemcsak a moldvai, hanem az ukrajnai terjeszkedést is lehetővé teszi. Az osztrák cég az új üzemet 5 millió euró beruházással hozta létre, évente 400 ezer köbméter EPS-szigetelőanyagot (sztiroport) állít elő benne, s 20 főt foglalkoztat, egyébként Romániában összesen 54-et.

Az Austrothermnek Ausztriában két üzeme van, ezen kívül Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Szerbia-Montenegróban, Bulgáriában és Albániában van gyártó telephelye. A csoport tavaly 600 dolgozóval 117 millió euró árbevételt ért el.

Egy másik osztrák vállalat, a karintiai Hirsch Servo is jelezte nemrégiben, hogy új üzemet létesítenek Kolozsváron ugyancsak EPS-szigetelő anyagok gyártására. A kolozsvári gyár várhatóan 2006 második felében készül el, de már idén tavasszal megkezdik az értékesítést, a magyarországi üzemekből szállítanak szigetelő és csomagoló anyagokat.

A hőszigetelő anyagok iránt a kereslet is jelentősen növekszik, mert az épületek legalább 80 százaléka nincs szigetelve, miközben az energia folyamatosan drágul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS