2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai magyar audiovizuális média összefogását sürgetik

2006. május 08. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Szatmárnémetiben a City Rádió szervezésében, neves szakemberek részvételével került sor egy szakmai konferenciára, melynek célja a hazai magyar audiovizuális média összefogásával kapcsolatos kérdések tisztázása volt.

A tanácskozáson részt vett közéleti személyiségek és a körülbelül 10 erdélyi magyar médium képviselői egyetértettek abban, hogy mind a szerzői jogvédelem, mind pedig a közös pályázás és szakmai együttműködés terén jót tenne a hazai médiának egy érdekképviseleti szerveződés, azonban sok részlet tisztázatlan.

A kezdeményezés hosszú távon csak javíthat a romániai magyar rádiózás minőségén és tévéstúdiók nyújtotta szolgáltatásokon, azonban kérdéses, hogy ki vagy kik lesznek azok, akik ennek megszervezését felvállalják majd.

A hazai magyar nyelvű audiovizuális médiumoknak rendkívül nagy segítséget nyújtana a közös összefogás, fellépés, pályázatfigyelés és információcsere – fejtette ki Gáspárik Attila. Az Audiovizuális Tanács (CNA) alelnöke szerint szerte Európában a szakmai szervezeteknek nagyon nagy befolyása van a különböző politikák kidolgozásában.

„A romániai médiapiacon egyre több magyar nyelvű műsorsugárzót találunk. Ha ezek a műsorszolgáltatók nincsenek jó anyagi helyzetben, akkor félő, hogy ez a tartalom róvására megy, azaz elképzelhető, hogy bizonyos más érdekeket kell kiszolgálni” – mutatott rá Gáspárik, aki ezzel indokolta a közös összefogás szükségességének gazdasági hátterét.

A gazdasági aspektuson túl azonban nagy szakmai vonzata is lenne az összefogásnak. Gáspárik Attila, aki valamikor rádiósként is tevékenykedett, úgy érzi, hogy az elmúlt időszakban megnyílt lehetőségek felkészületlenül érték a hazai magyar médiát. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS