2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakad a D. A. Szövetség?

2006. május 08. 11:49, utolsó frissítés: 12:50

Alaposan felkavarták a kedélyeket a D. A. Szövetségen belül a liberálisok. Előbb Mircea Dinescu költő a PNL hétvégi temesvári ülésén felolvasott, Traian Băsescu államfőt parodizáló pamfletje váltott ki heves reakciókat a demokratákból, majd a fővárosi liberális fiatalok tegnapi ülésén elhangzott: Băsescu kommunista, és a PNL a következő választásokon semmiképp sem fog kommunista államfőjelöltet támogatni.

Ugyanakkor, szintén tegnap a PNL-s politikusok ismételten a szociáldemokratákkal való együttműködéssel vádolták meg demokrata koalíciós partnereiket.

Mircea Dinescu pamfletje, amely többek között az államfőnek a kommunizmus elítélése kapcsán hangoztatott álláspontját, valamint az elnök sportszenvedélyét karikírozta, általános derültséget váltott ki a hallgatóságban, amelynek soraiban Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök-kormányfő és Bogdan Olteanu képviselőházi elnök is jelen volt.

Emil Boc „csalódottan vette tudomásul" és „megengedhetetlennek" nevezte a liberálisok attitűdjét. „Ilyen körülmények között aligha lehet komolyan venni a liberálisok egységet célzó felszólításait. Egyfelől testvériséget ajánlanak, másfelől viszont minden eszközzel támadnak bennünket" – mondta Boc.

A liberálisok viszont túlzónak tartják a PD-elnök reagálását. Dan Motreanu PNL-s képviselő szerint a demokraták felháborodása csupán kifogás a Nemzeti Megmentési Front (FSN) újraalakítására. „A demokraták agresszív nyilatkozatai megerősíteni látszanak azokat az értesüléseket, amelyek a PD-PSD kormányzási szövetség megalakítására utalnak" – mondta Motreanu.

Boc után Ioan Oltean demokrata alelnök is nyílt támadást intézett a liberálisok ellen, kijelentve, Tăriceanu teljes mértékben Băsescunak köszönheti, hogy ma ő lehet a kormányfő.

Rögtön ellentmondtak azonban ennek a felvetésnek a liberálisok, akik – utalva arra, hogy a választások előtt még egyértelműen a PNL vezetett a népszerűségi listákon –, kijelentették: pont fordítva történt az egész, Băsescunak kell hálásnak lennie a PNL-nek, hogy ő lehet az államfő.

A tegnapi összejövetelen ugyanakkor felmerült a D. A. Szövetség felszámolásának ötlete is. „A Nemzeti Liberális Pártnak fel kell készülnie arra, hogy egyedül álljon a választók elé. A PNL képviselőinek pedig át kell ülniük az ellenzék soraiba, amennyiben a Tăriceanu-kormányt megbuktatják” – hangzott el. (hírszerk./úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS