2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak az RMDSZ egyetértésével engedélyezi a Székely Nagygyűlést Ditró polgármestere

2006. május 08. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Bár a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) állandó bizottsága legutóbbi sepsiszentgyörgyi tanácskozásán arról döntött, hogy a Székelyek Nagygyűlését másodszor is megrendezik június 17-én Gyergyóditróban, a község polgármestere nem támogatja a rendezvényt – írta mai számában a Krónika.

A lap újságírója emlékeztetett: annak az ötlete, hogy a nagygyűlést Gyergyóditróban szervezzék meg, 2005 őszén merült fel először, amikor már köztudott volt, hogy a gyergyói község önkormányzata nem vonta vissza az autonómiáról szóló referendum kiírására vonatkozó határozattervezetet, sőt fellebbezésüket a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróságig vitték.

Bardocz Ferenc gyergyóditrói polgármester – aki maga is tagja az SZNT-nek – elhatárolódását azzal indokolja, hogy független polgármesterként neki jó viszonyt kell fenntartania a község tanácsával és az RMDSZ területi képviseletével. „Nem gáncsoskodom, hiszen egyetértek az SZNT szándékaival, céljaival, de nem ebben a formában képzelem el a nagygyűlést" – mondta a polgármester.

Hozzátette: már a március 15-i székelyudvarhelyi Székely Nagygyűlésen – amikor a Gyergyóditró tanácsának ítélt Gábor Áron-díjat átvette – elmondott köszönőbeszédében kifejtette, hogy ha teheti, tárgyalóasztal mellé ülteti a helyi, illetve a területi RMDSZ-képviselőket, az SZNT gyergyószéki képviselőit és a község önkormányzatát.

„Ha sikerül közösen találnunk egy olyan megoldást, amelyet mindenki elfogad, akkor támogatom a nagygyűlést. Ha ez nem sikerül, akkor elhatárolódom a Székelyek Nagygyűlésének szervezésétől, és nem támogatom azt. Nem akarnám, hogy az legyen a végkicsengése a dolognak, hogy az önkormányzat, illetve az RMDSZ tiltakozása ellenére is nagygyűlést szerveztünk Ditróban" – magyarázta Bardocz Ferenc.

Gyergyóditró polgármestere ugyanakkor arra is kitért, hogy az RMDSZ az egyetlen olyan szervezet, amely még pénzt is tud szerezni a különböző pályázatokra, és Gyergyóditró előtt a közeljövőben óriási kihívások állnak: épül a sportcsarnok, most fogtak hozzá Gyergyóremetével és Gyergyószárheggyel a közös szennyvíztisztító megépítéséhez, illetve ki kell építeni az ivóvíz- és csatornahálózatot.

„Mindehhez rengeteg pénz kell. Polgármesterként nekem lényeges, hogy baráti környezetben tevékenykedjek, élvezzem a tanács, valamint az RMDSZ területi szervezetének támogatását. Nem fogok visszaélni, de élni fogok a polgármesteri hatalmammal. A nagygyűlés szervezésére megvannak a törvényes keretek, és ezeket be fogom tartani" – mondta Bardocz, arra is utalva, hogy közterületen szervezett megmozdulásra csak a polgármesteri hivatal adhat engedélyt. (krónika/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS