2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BCS: nem a szekut, hanem az egykori PCR-vezetést kell felelősségre vonni a kommunizmus bűneiért

2006. május 08. 14:45, utolsó frissítés: 15:02

A romániai lakosság több mint 60%-a nem tartja fontosnak az egykori Securitate tevékenységének a megismerését, miközben csupán 50%-uk szeretné, ha a lusztrációs törvény mielőbb életbe lépne – derül ki a Társadalomkutató Intézet (BCS) ma közétett felméréséből.

A közvélemény-kutatást kiértékelő szociológusok szerint ellentmondó a polgárok véleménye a szekuról. Miközben 50%-uk nem érzi szükségét annak, hogy megismerje a szeku 1989 előtti tevékenységét, 13%-ukat egyáltalán nem érdekli ez a téma. Abban azonban nagyrészt egyetértenek a megkérdezettek, hogy a Securitate negatív szereplője volt a rendszerváltás előtti társadalomnak.

Viszont a többség (72%) nem önálló entitásként fogja fel a szekut, szerintük egyértelműen a Román Kommunista Párt (PCR) alárendelt intézményeként működött. Éppen ezért szerintük a kommunizmus idején elkövetett bűncselekményekért nem a szekusokat, hanem a párton belül magas tisztségeket betöltő személyeket kell okolni, és őket kell felelősségre vonni.

A megkérdezettek 63%-a ugyanakkor úgy véli, nyilvánosságra kell hozni mind a PCR, mind pedig a Securitate archívumát, fel kell dolgozni, és fel kell tenni az internetre a dokumentumokat, hogy bárki minél könnyebben hozzáférhessen ezekhez. Ezt a felvetést csupán 12% ellenezte.

A lusztrációs törvény nem nyerte el a lakosság nagy többségének a tetszését. Csupán 50% szeretné, ha a jogszabálycsomag rögtön életbe lépne, míg 14% szerint jobb lenne, ha a jelenlegi politikusok és tisztségviselők mandátumának lejárta után ültetnék csak gyakorlatba a rendelkezést.

A Társadalomkutató Intézet április 26. és május 4. között végezte a felmérést egy 1047 személyből álló, Románia felnőtt lakosságára reprezentatív mintán. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS