2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ-lobbi és ökumenikus imaest az önálló magyar egyetemért

2006. május 08. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Ökumenikus imaest-láncot szerveznek Erdély több településén az önálló állami magyar egyetem visszaállításáért. Az imaest-lánc szervezői az Evangélikus Collegium Academicum (ECA), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), védnökei pedig Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus, Szabó Árpád unitárius, Tőkés László református és Tempfli József római katolikus püspök.

A szervezők által kiadott közlemény szerint a 2006-os esztendő a magyar történelmi egyházak által a nemzet lelki megújulásáért meghirdetett imaév égisze alatt zajlik, s ennek keretében szerveznek úgynevezett tematizált imaesteket. Az ökumenikus imaest-lánc kedd este kezdődik Kolozsváron, a főtéri evangélikus templomban, az estet kulturális műsor zárja.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság időközben panasszal fordult az ENSZ emberi jogi főbiztosához, hogy felhívják a figyelmet az erdélyi magyarság helyzetére. A pénteken átadott levélben a felsőoktatással és a középoktatással kapcsolatos panaszokat foglalják össze – közölte Hantz Péter, a BKB alelnöke.

A levélnek két része van, az elsőben a felsőoktatással, a másodikban pedig a közoktatással kapcsolatos panaszokat foglalták össze. A felsőoktatással kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy a mai napig nem jött lére a romániai állami magyar egyetem, a romániai magyar diákság súlyosan alulreprezentált a felsőoktatásban, ugyanakkor nagyon sok fontos szakterületen, mint például a mérnöki szakterületen, az agrártudományok, az erdészeti tudományok területén nincs magyar felsőfokú képzés – foglalta össze Hantz a levél tartalmát.

A magyar diákoknak két alkalommal, 8. illetőleg 12. osztály végén kell románból, mint anyanyelvből vizsgázniuk. Jóval kevesebb magyar diák jut be ezért középiskolába, és sokan megbuknak az érettségin éppen a nagyon nehéz román nyelvvizsga miatt, ezért nem járhatnak egyetemre. Nem azt akarjuk, hogy ne legyenek román nyelvvizsgák, hanem azt szeretnénk, hogy a magyar diákok a románból, mint idegen nyelvből vizsgázzanak – sorolta a problémákat a bizottság alelnöke. (mti, mro, mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS