2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még évekig elhúzódhat a ciánper kártalanítási része

2006. május 09. 11:27, utolsó frissítés: 11:51

A magyar állam háromnegyed részben megnyerte a 2000-es tiszai ciánszennyezés miatt indított pert, a kártalanítás azonban még évekbe telhet, ha ugyan megtörténik – véli Magyarország jogi képviselője. Szecskay András a Klubrádió reggeli műsorában elmondta: sikernek tekinthető, hogy az első fokú ítélet biztonsági intézkedések megtételére kötelezte a román Transgoldot.

Az ügyvéd hangsúlyozta: nagyon fontos a biztonsági intézkedésekre vonatkozó részítélet, az ugyanis garantálhatja, hogy nem fordul elő a hat évvel ezelőttihez hasonló ciánkatasztrófa a Transgold üzemében.

Szecskay András rámutatott: a magyar állam keresetének másik elemében is pozitív ítélet született, ugyanis a bíróság megalapozottnak tartotta a kártérítési igényt, az összegről azonban még évekig tartó pereskedésre lehet számítani.

A magyar állam számított arra, hogy a román alperes fellebbez a tegnap első fokon hozott ítélet ellen, de az év végére így is jogerős döntést hozhat a budapesti Fővárosi Ítélőtábla – tette hozzá a jogász. Elismerte ugyanakkor, hogy az ítéletek végrehajtása kétséges lehet, a helyzetet pedig bonyolítja, hogy a Transgold 52%-ban egy már megszűnt kanadai cég, 48%-ban pedig közvetetten a román állam tulajdona. (klubrádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS