2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A polgármesterek fizethetik a restitúciós kárpótlásokat

2006. május 09. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

A külügyminisztérium és az Országos Restitúciós Hatóság azt javasolja, hogy az Európai Emberjogi Bíróság által jogellenesnek tartott restitúciós ügyekben Strasbourg által megítélt kárpótlásokat, amelyeket a volt tulajdonosoknak az állam kényszerül kifizetni, hajtsák be azoktól a polgármesterektől és helyi restitúciós bizottsági tagoktól, akik a szóban forgó javak visszaszolgáltatását megtagadták.

Ennek érdekében az említett intézmények levélben kérték a pénzügyminisztériumot: tanulmányozza, hogy az emberjogi bíróság döntései alapján az állam által kifizetett összegeket hogyan lehetne mielőbb visszaszerezni.

Az összeget azoknak a polgármestereknek, illetve a földtörvény alkalmazásával foglalkozó megyei vagy helyi restitúciós bizottsági tagoknak a terhére írnák, akik a restitúciót, valamint a bíróságok tulajdon-visszaállításra vonatkozó döntéseinek végrehajtását megtagadták – közölte Theodor Cătălin Nicolescu, a restitúciós hatóság alelnöke.

Az 1999/94. számú Kormányrendelet 12. cikkelye hatósági eljárást tesz lehetővé azok ellen, akik tevékenységükkel az államot azstrasbourgi bíróság által meghatározott összegek kifizetésére kényszerítették. Ezt az álláspontot támogatja az emberjogi bírósággal való kapcsolattartásért felelős külügyi tisztviselő Beatrice Rămăşcanu is.

Az utóbbi években a strasbourgi emberjogi bíróság hatalmas összegek kifizetésére ítélte Romániát restitúciós ügyekben. Az összegeket az állami költségvetésből, azaz közpénzből fizették ki a megrövidített volt tulajdonosoknak. A hatóságok főképp azokat a helyzeteket kifogásolják, amelyekben a bíróságok jogerősen visszajuttatták a volt tulajdonosnak elkobzott ingatlanját, de a restitúciós bizottságok mégis mások nevére állították ki a birtoklevelet. Már vannak olyan polgármesterek, akiket 50-300 millió régi lejjel megbüntettek földingatlanok eredeti helyre történő visszaszolgáltatásának megtagadásáért. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS