2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halasztja a döntést a csatlakozási dátumról az Európai Bizottság

2006. május 09. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Öt hónappal halasztja az Európai Bizottság a döntést arról, csatlakozhat-e az EU-hoz Románia és Bulgária az eredetileg tervezett időpontban, 2007 január elsején. José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke azzal indokolja a döntést, hogy meg kell bizonyosodni arról, hogy a két ország valóban komolyan veszi a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

Az EB több, név nélkül nyilatkozó vezető tisztségviselője azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy a május 16-án nyilvánosságra kerülő országjelentésben még nem fog konkrét csatlakozási dátum szerepelni. Erről valószínűleg idén októberben dönt a Bizottság. Olli Rehn, a bővítését felelős főbiztos nyilatkozatai szerint reméli, hogy a jelentésben mégis szerepelni fog a konkrét dátum.

Az EB bukaresti nagykövete, Jonathan Scheele közben kijelentette, az Unió nem oldhatja meg a romániai nemzeti kisebbségek gondjait, ezt a kérdést Bukarestnek kell rendeznie –– mondta a diplomata az Új Magyar Szónak.

A csatlakozás egyéves elhalasztásával járó védzáradék alkalmazására az EB tesz javaslatot, és az EU-tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanácsnak egyhangúan meg kell szavaznia.

A legnagyobb kételyek Bulgária kapcsán merültek fel, mert Szófia rendőrségi és igazságszolgáltatási reformjai eddigelé nem hoztak különösebb eredményeket. Rehn dicsérte Románia előrehaladását korrupció-ellenesség témában, de erőteljesebb odafigyelésre intette a bulgáriai döntéshozókat.

Rehn és Barroso Bulgária esetében azt kifogásolja, hogy 1992 óta a statisztikák szerint 173 bérgyilkosság vagy -kísérlet történt az országban, de egyetlen ilyen ügyben sem született ítélet. (financial times)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS