2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román politikában nem okoz riadalmat a csatlakozás időpontjára vonatkozó döntés esetleges halasztása

2006. május 10. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

A hír, miszerint a Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásának időpontjáról határozó döntés több hónappal való elhalasztását fontolgatja az Európai Bizottság, úgy tűnik, nem okoz különösebb riadalmat a román belpolitikában. Traian Băsescu, aki Bécsben porckorongsérv-műtéten esett át, személyesen nem tudott reagálni a hírre, helyette Claudia Săftoiu, elnöki tanácsadója tette ezt meg.

Eszerint az elnöki hivatal nem tekint pánikkal az ezzel kapcsolatos értesülésre. Săftoiu leszögezte: az elnöki hivatalon belül higgadtan és józanul dolgoznak, hogy felkészülhessenek bármelyik változatra: akár az ország 2007. január elsejei belépésére, akár a dátum elhalasztására. A tanácsadó felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy országa jelentős lépéseket tett az integráció útján, egyre kevesebb a piros zászlóval jelölt problémás területek száma.

Ezzel kapcsolatosan a mai országos sajtó szerdán emlékezetett arra, hogy Băsescu korábban többször nyilvánosan kijelentette: Romániának nincs alternatív terve a 2007. január elsejei dátummal szemben.

A politikusok megnyilatkozásaiból az derül ki, hogy többen a „köztes" megoldást tartják a legelképzelhetőbbnek a remélt határidő és az egyéves halasztás között, vagyis azt, hogy a jövő heti országjelentés ugyan javaslatot tesz a 2007. január elsejei csatlakozásra, de a még nyitott problémákkal kapcsolatban feltételeket, határidőket szab megoldásukhoz. Ez elsősorban az igazságügyi, a belügyi és a mezőgazdasági területet érintheti.

A lapok utalnak arra, hogy Călin Popescu-Tariceanu miniszterelnök korábban mintha „tudott volna már valamit", ugyanis úgy vélekedett: Bulgária kedvezőtlen brüsszeli megítélése a csatlakozás dátumára vonatkozó javaslat elodázását eredményezheti.

Mihai Răzvan Ungureanu
külügyminiszter vasárnap már maga sem zárta ki, hogy a május 16-i országjelentésből kimarad a csatlakozás dátuma. A diplomácia vezetője hangsúlyozta: a jelentés technikai jellegű lesz.

Markó Bélát az integrációért is felelős kormányfő-helyettesként nem érné meglepetésként, ha az Európai Bizottság valóban elhalasztaná a dátumra vonatkozó döntést. Az RMDSZ-elnök az Új Magyar Szónak úgy fogalmazott: „Logikus, hogy az Európai Unióban az utolsó pillanatig feszíteni akarják az ütemet, és minél nagyobb teljesítményt akarnak kicsikarni a csatlakozás előtt mindkét országból. Ha nem mondanak dátumot, azt jelenti, hogy nekünk őszig úgymond nagyon keményen kell dolgozni, és nem lehet már tavasszal nyugodtan hátradőlni, hogy minden rendben van".

A politikus úgy látja: a dátum közlésének halasztása nem jelenti azt, hogy ne akarnák 2007 januárjában Romániát és Bulgáriát felvenni az Unióba. Erre sokszorosan nagyobb esély lesz továbbra is, mint arra, hogy esetleg 2008-ra halasszák Románia és Bulgária uniós csatlakozását - állapította meg a miniszterelnök-helyettes. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS