2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lassult az ipari termelés növekedése, de gyorsult az értékesítés

2006. május 10. 13:04, utolsó frissítés: 13:04

4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az idei év első negyedében Romániában az egy évvel korábbihoz képest, amikor még 6,6 százalékos volt a növekedés, közölték szerdán a román statisztikai hivatalban. Márciusban tovább csökkent az ütem, 4,3 százalékos többletre.

Hat százalékkal nőtt viszont az ipar értékesítése az első negyedben az egy évvel korábbihoz képest; a tavalyi első negyedévben ez a többlet 1,9 százalékos volt. Az ipari termékek kiskereskedelmi értékesítése 23,8 százalékkal volt több, mint a tavalyi első negyedben.

Tavaly lassult a gazdasági növekedés üteme – elsősorban azért, mert az árvíz visszavetette a mezőgazdasági termelést –, reálértékben 4,1 százalékara, miután 2004-ben rekord ütemben, 8,4 százalékkal gyarapodott a román gazdaság a belföldi fogyasztás élénkülésének és a mezőgazdasági termelésnek köszönhetően.

A legújabb ipari adatokból az értékesítés, azon belül is a kiskereskedelmi értékesítés kiugró növekedése keltette föl az elemzők figyelmét, mert az erősítheti a Román Nemzeti Bank szigorítási kedvét, ugyanis az első kéthavi visszaesés után a bérkiáramlás növekedésnek indult.

Márciusban Romániában a nettó átlagkereset, 828 lej, 8 százalékkal haladta meg a februárit. Februárban 7,1 százalékkal kisebb volt a nettó kereset a gazdaság átlagában, mint januárban, miután januárban 2,6 százalékkal csökkent. Decemberben még 848 lej volt a havi nettó átlagkereset. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS