2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordot döntött az export

2006. május 10. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Az export 2 332,1 millió eurós márciusi értéke rekordnak számít, ez az utóbbi 16 év legmagasabb exportértéke – jelentette ki Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszter szerdán, Bukarestben.

A kereskedelmi és gazdasági minisztérium által közzétett külkereskedelmi adatok szerint az év első 3 hónapjában a külkereskedelmet egy fenntartott növekedés jellemezte. Ennek értéke 25,6%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az export 21,9%-kal, míg az import 28,4%-kal növekedett. Az export magas növekedése a konjunkturális előnyöknek és a termék-versenyképesség növekedésének tulajdonítható.

A legmagasabb exportnövekedést a következő termékcsoportok mutatták: gépek, felszerelések, elektronikai berendezések illetve ezek alkotó részei 390,11 mil. eurós növekedéssel, amit a kőolajipari termékek 271,4 millió euróval követnek, majd a szállításban használatos járművek 188,5 mil. eurós növekedéssel.

Megfigyelhető, hogy a legnagyobb exportnövekedés azon termékek esetében történt, amelyek nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek, viszont csökkentek a kis hozzáadott értékű termékek esetében. Mindez azzal magyarázható, hogy az utóbbi években az Európai Unió Románia legfontosabb kereskedelmi partnere – mondta a tárcavezető. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS