2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári területi bizottság létrehozását tervezi a Magyar Tudományos Akadémia

2006. május 10. 17:48, utolsó frissítés: 17:48

Kolozsvári területi bizottság létrehozását tervezi az eddigi öt grémium mellett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) – közölte Vizi E. Szilveszter, az intézmény elnöke ma Budapesten. Vizi az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság megalapításának tizedik évfordulója alkalmából tartott ülésen példaértékűnek nevezte e testület, továbbá a 2003-ban létrejött Nyugati Magyar Tudományos Tanács Elnöki Bizottságának tevékenységét.

Mint mondta, az Akadémia ily módon híd szerepet tölt be a Nyugaton és a környező országokban élő tudóstársadalom között. „Példát mutatunk a hatalom, a politika számára is" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az MTA 1990-ben vezette be a külső tagságot, majd 2000-ben a köztestületi tagságot, megfogalmazása szerint ez utóbbi döntés azt jelentette: "ugyanolyan jogokkal testvérünknek, sőt társunknak fogadjuk a határon túl élő magyar tudósokat is". Vizi E. Szilveszter kiemelte, hogy azóta az Akadémiának több mint ezer köztestületi tagja van külföldről - a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról.

A kolozsvári területi bizottság a tervek szerint jövőre kezdené meg működését; jelenleg Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Veszprémben és Debrecenben dolgozik ilyen testület.

A rendezvényen Arany János-életműdíjban részesült Egyed Ákos professzor. Bíró A. Zoltán erdélyi irodalomtudós Arany János-díjat, Balázs Imre József erdélyi irodalomtörténész és kritikus Arany János Fiatal Kutatói Díjat kapott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS