2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Megdöbbent" a Fidesz Dobolyi nyilatkozatán BBTE-ügyben

2006. május 11. 11:47, utolsó frissítés: 17:31

"Megdöbbenéssel értesült" a Fidesz Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő nyilatkozatáról, amelyben megnyugtatónak nevezte a magyar nyelvű felsőoktatás helyzetét a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tett látogatása után – ez áll a párt nyilatkozatában, melyet Németh Zsolt volt külügyi államtitkár szignál.

Dobolyi nyilatkozata különösen annak fényében megdöbbentő, hogy néhány napja adtak ki közös nyilatkozatot a magyar politikai, tudományos és szellemi élet vezetői – a politikai életben szokatlan egyetértésben, Markó Bélától Tőkés Lászlóig –, amelyben tételesen felsorolják az erdélyi magyar felsőoktatásban meglévő súlyos hiányosságokat és problémákat.

Sőt, két hónappal ezelőtt az MSZP is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kiállt az önálló romániai magyar felsőoktatás és a Bolyai Egyetem újraindítása mellett – áll az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott szövegben. Ezek után különösen érthetetlen a képviselőnő álláspontja. Az ilyen felelőtlen, az erdélyi magyarság képviselőinek véleményével szöges ellentétben álló nyilatkozatok nagyban leronthatják a magyarság érdekérvényesítő lehetőségeit a két- és többoldalú diplomáciában – írja Németh Zsolt. (országos sajtószolgálat/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS