2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gondok vannak az EU-s pénzek elköltésével?

2006. május 11. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Brüsszelben és Bukarestben egyre erősebben aggódnak amiatt, hogy Románia képtelen felhasználni az európai uniós pénzeket. Tavaly decemberben 266 millió eurót már elveszített az ország miatt, hogy a pályázatokon elosztható pénzt nem tudták elkölteni. A sajtóban megjelent adatok szerint a tagjelölt ország az EU-támogatásnak még a 40 százalékát is alig képes felhasználni.

Egy héttel ezelőtt Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter felszólította Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőt, fogja munkára a minisztereket, továbbá központilag ösztönözzék az érintetteket arra, hogy valósítsák meg a 2004-2005-ös PHARE-programok keretében, vissza nem térítendő támogatást nyert pályázatokat, amelyek összértéke mintegy 800 millió euró.

A pénzügyminiszter figyelmeztetett: „van olyan borúlátó forgatókönyv”, amely szerint Brüsszel visszavonja a nagy infrastrukturális beruházásokra szánt PHARE-támogatást (több mint 100 millió eurót), s elhalaszthatják a PHARE ’2006 folyósítási egyezmény aláírását is.

A pénzügyminiszter egyébként már februárban írásban figyelmeztette a minisztériumokat a feltételek teljesítésének elmulasztásával járó kockázatokra. Április végén a miniszter személyesen találkozott a PHARE-programok kedvezményezettjeivel, és megállapította, azok nem dolgozták ki a versenytárgyalások kiírásához szükséges dokumentumokat, és nem továbbították azokat jóváhagyásra.

Anca Boagiu integrációs miniszter a parlamentnek címzett levélben elismerte, hogy tavaly decemberben a humán erőforrás-fejlesztési célokra (munkanélküliek integrációja, alkalmazottak továbbképzése stb.) szánt 266 millió eurót veszített el az ország a projektek határidejének lejárta miatt. (euraktiv.hu/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS