2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brüsszeli értesülés: biztosabb Románia 2007-es csatlakozása, mint Bulgáriáé

2006. május 11. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Kulcsreformok lassú haladása miatt európai uniós támogatás visszatartása fenyegeti Bulgáriát és Romániát abban az esetben is, ha már jövőre csatlakoznak az EU-hoz – állította egy brüsszeli sajtójelentés ma európai bizottsági elképzelésekre hivatkozva. A végrehajtó EU-testület nem kívánta kommentálni az információt.

Az Európai Bizottság hivatalosan jövő kedden teszi közzé jelentését arról, hogyan értékeli a két ország felkészülését a január elsejére kitűzött tagságra. A Reuters hírügynökség arról adott hírt, hogy birtokába került a jelentések tervezete, amelyek szerint Brüsszel mindkét országtól uniós támogatásokat tarthat vissza. Romániában még nem álltak fel az úgynevezett mezőgazdasági kifizető ügynökségek, Bulgária pedig nem készült fel kellően a felzárkóztatási segélyek felhasználására.

Az állítólagos szöveg azt is megállapítja, hogy Romániában tavaly októberi országjelentés óta 14-ről négyre, Bulgáriában 16-ról hatra csökkent a csatlakozás szempontjából még mindig „súlyosan aggasztó" helyzetű problémák száma. Ráadásul míg ezek Bukarest esetében inkább technikai jellegűek, Szófiánál politikai súlyú ügyekről van szó, mint a szervezett bűnözés elleni fellépés vagy a korrupcióellenes küzdelem.

Ugyanakkor a Realitatea Tv híradójában is közölték, megkapták az országjelentés szövegtervezetét. Szerintük – bár konkrét időpontokat nem tartalmaz – biztos, hogy Románia 2007. január elsején csatlakozik, míg Bulgária esetében ez egyáltalán nem garantálható.

Hivatalosan az Európai Bizottság azonban nem erősítette meg az említett tervezet létezését, sem az annak tartalmára vonatkozó értesüléseket. A testület továbbra is arra készül, hogy keddi strasbourgi ülését követően ismerteti a jelentéseket, és azok tartalmáról a korábbiakhoz képest nem közölt új információt.

„Még ha létezik is valamiféle tervezet, az még változhat, és a szövegről csak a biztosok találkozóján születik végérvényes döntés" – mondta egy forrás újságíróknak.

A bizottság ugyanakkor kitart amellett a korábbi közlése mellett, hogy háromféle döntés lehetséges: a 2007. január elsejei belépés ajánlása, a csatlakozás elhalasztásának javaslása 2008. január elsejére vagy a 2007. január elsejei céldátum feltételekhez kötése. Brüsszeli források szerint e harmadik változat tűnik a legvalószínűbbnek: eszerint a bizottság olyan feltételhez kötné a 2007. január elsejei csatlakozási időpontot, hogy a két országnak fel kell gyorsítania reformjait, kivált a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, valamint az igazságügy területén.

A bizottságnál mindazonáltal arra is rámutatnak, hogy a testületet jogilag semmi nem kötelezi a záradékkal kapcsolatos végleges döntés mostani meghozására. Az esetleges halasztást Olli Rehn bővítési biztos és társai elvben később is javasolhatják. Az egyetlen feltétel az, hogy a javaslat időben érkezzen ahhoz, hogy a vele kapcsolatos költségvetési és adminisztrációs teendők még elvégezhetők legyenek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS