2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gál Kinga: káros Dobolyi Alexandra nyilatkozata az országjelentés előtti utolsó pillanatokban

2006. május 11. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Károsnak minősítette Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő ma azt a „zavar"-t, amely szerinte képviselőtársa, Dobolyi Alexandra (MSZP) kolozsvári látogatása után a sajtóban, illetve a közvéleményben keletkezett a romániai magyar felsőoktatás kérdésével kapcsolatban.

A szocialista képviselő asszony nyilatkozataira reagálva a néppárti EP-tag Brüsszelben azt közölte, az említett zavar „hihetetlenül káros ezekben a pillanatokban, mikor Brüsszelben mindenki, a romániai magyar közösség egésze levelek, nyilatkozatok útján, aláírások gyűjtésével, Nobel-díjas professzorok levelével arra próbálja rávenni az Európai Bizottságot: jövő héten kiadandó országjelentésében foglalkozzon azzal a kérdéssel, hogy a másfél milliós erdélyi magyar közösségnek joga van anyanyelvi, államilag támogatott felsőoktatásra, és azokat az igényeket, amelyeket a Babeş-Bolyai egyetemen oktatók, a kolozsvári civil szervezetek, egyetemisták és a Bolyai Kezdeményező Bizottság megfogalmazott, a bővítési biztos vegye bele a dokumentumba".

Az uniós csatlakozás előtti időszakban nagyon fontos figyelni arra, hogy az erdélyi magyar közösségnek a jövőképhez elengedhetetlen, szinte feltételként kezelhető elitképzése, értelmiségi képzése anyanyelven megadassék – vélte Gál Kinga. Leszögezte, egy másfél milliós kisebbségi közösségnek joga van anyanyelvi karokhoz, magyar felsőoktatáshoz, magyar egyetemhez.

„Ezeket a nyilatkozatokat, amelyek egyoldalúak, nem minden féllel való egyeztetés és tájékozódás után születnek, felelőtlennek és kifejezetten károsnak tartom" – hangoztatta. A nyilatkozat azt a sokéves munkát teszi tönkre, amelyet az erdélyi magyar közösség egésze, az RMDSZ-től kezdve a legkisebb civil szervezetig végzett, és amelyre az elmúlt két évben az EP-képviselők is jelentős energiát fordítottak – vélte. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a bizottság jövő heti jelentésében „ki fog térni ezekre a kérdésekre". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS