2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolja Hantz, hogy az RMDSZ kilépett volna a Bolyai-ügy mögül

2006. május 11. 18:41, utolsó frissítés: 23:09

Határozottan cáfolja Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) szóvivője, hogy az RMDSZ kilépett volna az önálló magyar egyetemért akciózó lobbicsoport mögül. Elmondása szerint Markó Béla RMDSZ-elnökkel heti kapcsolatban állnak, illetve Kötő József oktatási államtitkárral is pár naponta informálják egymást a fejleményekről – válaszolta újságírói kérdésre Hantz mai kolozsvári sajtótájékoztatóján.

A kérdés apropóját az adta, hogy a BKB elnöke, Bodó Barna politológus egy RMDSZ-BKB nézeteltérésről számolt be az Erdélyi Napló jobboldali hetilap eheti számában nyilatkozva. Eszerint az RMDSZ elnöke kifogásolta, hogy egyetemügyben a politika, a civilek és az egyházak közös nyilatkozatának eredeti szövege azt is követelte, hogy a parlament fogadja el az egyetemek akkreditációjáról szóló törvényt.

"A vonatkozó törvény régi adóssága a parlamentnek, ezért mi úgy gondoltuk, hogy ezt a kérdést meg kell említenünk a nyilatkozatban, az RMDSZ elnöke, aki egyben az oktatásügyért felelős miniszterelnök-helyettes, más véleményen volt. Így ez a kérdés kikerült a nyilatkozatból: maradt az a tétel, hogy a két magánegyetemet minél hamarább akkreditálni kell, nem szerepel viszont már az, hogy el is kell fogadni az ezt biztosító törvényt" – nyilatkozta Bodó.

Hantz Péter most annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy személyesen juttatta el az ENSZ emberjogi főbiztosának genfi irodájába a BKB petícióját, melyben a romániai magyarokat a felső- és a közoktatásban érő diszkriminációra hívja fel a figyelmet. A BKB Hantz elmondása szerint azt tartaná szerencsésnek, ha a főbiztos független vizsgálatot indítana az ügyben, és a román állam álláspontját is kikérve jelentést, illetve ajánlást tenne a témában.

A szóvivő Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő nyilatkozata kapcsán azt közölte, a politikus Info Rádiónak adott nyilatkozata alapján úgy értékeli: a képviselő óta gyakorlatilag már nem tarja fent a BBTE magyar oktatási vonaláról hétfőn tett, túlságosan is optimista nyilatkozatát. Hantz Péter közölte: még a Dobolyi-affér előtt úgy döntött a BKB, hogy a politikust a több EP-képviselővel együtt konferenciára hívja meg, melynek témája a romániai magyar felsőoktatás és a Bolyai-ügy.

A szóvivő sajtótájékoztatóján arról is nyilatkozott, a Duna Tv Közbeszéd című műsorának keddi felvételén megakadályozták abban, hogy kommentálja Dobolyi képviselő véleményét. Mikor Hantz interjúalanyként magyarázatot követelt erre, a stáb azt válaszolta: költségvetési retorzióktól tartanak, ezért nem veszik fel a válaszát. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS