2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dobolyi Alexandra nem tudta, hogy darázsfészekbe nyúl

2006. május 12. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

A BBTE-n dolgozó magyaroknak először maguknak kellene eldönteniük, mit akarnak – jelentette ki az őt ért bírálatokról Dobolyi Alexandra EP-képviselő, akinek a kolozsvári volt a tizenhetedik romániai útja, ám az egyetemi konfliktus szereplőit mégsem tudta előre azonosítani.

„Az EP plenáris ülésein folyamatosan hangsúlyozom a romániai magyarokat érintő ügyek fontosságát: a kisebbségi törvényt, a felsőoktatás helyzetét. Erre alapozva kaptam meghívást a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) legitim magyar vezetőitől” - mondta a hétfői, kolozsvári látogatása miatt a sajtóban bírált Dobolyi Alexandra, konkrét meghívóként Andrei Marga, a román rektor mellett Nagy László rektorhelyettest nevezve meg.

Utólag sem bánja-e, hogy nem találkozott a Nagy rektor-helyettes véleményét nem osztó Bolyai Kezdeményező Bizottsággal (BKB)? – kérdezte tőle a Népszabadság. – Mindenkivel szívesen találkozom, aki meghív. Ellenben a programot a meghívó állítja össze – felelte Dobolyi, azt viszont nagyon furcsának találva, hogy Hantz Péter adjunktus, a BKB alelnöke szerint hiába próbálták elérni.

„Eszembe sem jutott, hogy védekező mechanizmusokat keressek, nem tudtam, hogy darázsfészekbe nyúlok. A történet szereplőit előzetesen nem ismertem, Nagy László mindenesetre elég magyar névnek tűnik” – sommázott Dobolyi.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-küldöttségének vezetője pedig azt mondta: Dobolyi kolozsvári útja egyéni kezdeményezés volt, arról delegációjuk utólag értesült. „Mi, képviselők önállóan dolgozunk, ezzel a témával hivatalból én foglalkozom. Nem engedélyeztetjük" az utakat, mint ahogy ezt sem fogom senkivel jóváhagyatni - mutatja erre Dobolyi képviselőnő azt a felkérést, amelyet éppen beszélgetésünk idején kapott az Európai Szocialista Párt Kínába utazó küldöttségébe.

A Népszabadság forrásai szerint azonban a háttérben Dobolyi és Tabajdi ellentéte is szerepet játszik. „A delegációvezető úrral nem feltétlenül ugyanaz a véleményünk, bár éppen Románia uniós tagságának támogatásában elég hasonló” – fejtette ki Dobolyi. Tabajdi szerint Dobolyi álláspontja gyökeresen eltér mind az RMDSZ, mind az MSZP országgyűlési frakciójának álláspontjától. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS