2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is patthelyzet az udvarhelyi városi tanácsban

2006. május 12. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

Az udvarhelyi patthelyzetből okulva módosítják a közigazgatási törvényt. Miután az új rendelkezés hatályba lép, az önkormányzati tanácsosok mandátumát nem a testület, hanem a bíróság igazolja.

Székelyudvarhelyen azért döntésképtelen december óta a testület, mert összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról egy RMDSZ-es tanácsos, de a testület nem igazolta a választási listán utána következő jelölt mandátumát.

Jelenleg az RMDSZ kilenc tanácsosa áll szemben a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) nyolc önkormányzati képviselőjével és egy független tanácsossal – a polgáriak az AP (Népi Akció Pártja) listáján szereztek mandátumot. A tanácsi tagságra váró RMDSZ-es Szabó Gyula pert indított azok ellen, akik nem tárgyalták le mandátuma kérdését. Az alperes polgári tanácsosok most azt kérték a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy a tárgyalást helyeztesse át Hargita megyéből.

Júniusra halasztották a törvényszéki döntést Szabó Gyula ügyében, aki - tanácsosi mandátumának érvényesítése érdekében - a székelyudvarhelyi önkormányzatot, illetve személyenként azokat a városatyákat hívta perbe, akik nem voltak hajlandók tárgyalni a mandátuma kérdését.

Az AP (Népi Akció Pártja - Actiunea Populara) tanácsosai a per Hargita megyéből való áthelyezését kérték tegnap, ebben a kérdésben a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntést hoznia. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS