2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pomogáts: nem az Illyés költségvetésén, hanem a parlamenti képviselőkön kéne takarékoskodni

2006. május 12. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Akkor is nagy költségvetési gondok lennének Magyarországon, ha a jobboldal jutott volna hatalomra. Ebben a helyzetben éles verseny alakult ki a különböző területek között a takarékossági megszorítások miatti minél kevesebb veszteség érdekében – nyilatkozott a külmagyar célokra jutó támogatások sorsáról Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnöke Kolozsváron a Szabadság napilap kérdésére.

Az alapítvány valószínűleg rákényszerül terveinek megváltoztatására, mert a tavalyi egymilliárd helyett az idén 800 milliót oszthat szét, és abból is 250–300 milliót csak a jövő évre átcsoportosítva. – Ez teljesen tönkre teszi a közalapítvány helyzetét – állapította meg. Hozzátette: egyetért a takarékossággal, de azt például a parlamenti képviselők és a magyarországi önkormányzatok számának csökkentésével kell véghezvinni.

Pomogáts úgy látja: a megosztott magyar politika oly tehetetlen, mint 1867 és 1914 között volt. Az irodalomtörténész szerint az erdélyi magyarság megosztottságáért minden magyarországi párt felelős, de az EU is válságban van, mert nem képes olyan kemény követelésekkel fellépni az erdélyi magyarság érdekében a bukaresti politikával szemben, mint négy-öt évvel ezelőtt.

Az alapítvány elnöke szerint az IKA "képtelen hivatása betöltésére", akárcsak a Magyar Írószövetség és az Anyanyelvi Konferencia. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS