2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felújítják a szilágysomlyói Báthory-kastélyt; 600 ezer euróba kerül

2006. május 12. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Felújítják a szilágysomlyói Báthory várkastélyt – jelentette be a város polgármestere, Septimiu Turca. A cél: turisztikai látványosságként használni az épületet. A tavaly készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a műemlék felújítása összesen mintegy öt-hatszázezer euróba kerül. A polgármestere szerint a középítkezési minisztérium, valamint az országos beruházási főhatóság 950 ezer lejt biztosított a felújítási terv kivitelezésére.

A múlt havi közbeszerzési pályázaton egy szatmárnémeti céget bíztak meg a történelmi műemlék felújítási munkálatainak elvégzésével. A polgármester reményei szerint a restaurálás első szakasza már a közeljövőben rajtolhat, ezt pedig a tervek szerint az év végére be is fejezik. A szaktárca által biztosított összegből feljavítják a várkastély két sarokbástyáját, az épület tetőzetét, vakolatát, padlózatát, valamint a belső lépcsőket.

A kastély 1351-ben került a Báthoryak tulajdonába, akik egészen a 17. század közepéig birtokolták, időközben Somlyót téve uradalmi központtá. Az épületet 1660-ban a törökök az uradalomhoz tartozó épületekkel együtt lerombolták. Később, a kuruc-labanc csatározások alatt Rabutin seregei pusztították.

Az utolsó évtizedekben a város börtöne volt, majd a somlyói borok pincéjéül szolgált. Napjainkra a várból a háromszintes kapuépület, a félköríves nyílású reneszánsz főkapu (rajta, a kiemelt zárókövön még felismerhetőek a Báthory-címer sárkányfogai) és két sarokbástya látható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS