2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madárinfluenza-premier Erdélyben: vesztegzár van Hurézen

2006. május 13. 16:22, utolsó frissítés: 16:48

Vesztegzár alá helyezte az állategészségügyi hatóság a Fogaras városától 10 km-re levő Hurézt, mert madárinfluenza-gócot fedeztek fel a faluban. Egyelőre a laboratóriumi gyorsteszt eredménye ismeretes, eszerint több mint valószínű, hogy a H5N1 vírustörzs fertőzése miatt pusztult el két háztáji gazdaságban 60 tyúk.

Szombat délutánra a hatóságok be is fejezik a kényszervágást, illetve a tetemek elégetést a Brassó megyei faluban – közölte Szakál András alprefektus. A szárnyasok egy fogarasi illetőségű kereskedőtől származnak. A híradások szerint az illető számos más település gazdáinak is adott el szárnyasokat, és Fogarason is voltak ügyfelei. A hatóságok most sorra átvizsgálják ezeket a településeket.

Hurézen egy hónapig lesz érvényben a karantén. Amennyiben a fertőzés Fogaras városára is átterjedt, a 15 ezres településen várhatóan csak azokat a városrészeken lesz karantén, ahol a baromfijárványt kimutatják.

A Realitatea hírtévé szerint a férfi a szintén Brassó megyei Feketehalmon, egy baromfineveldéből vásárolta fel a szárnyasokat. A vállalat 300 ezer csirkét nevel, a telephelyen vizsgálat indult. A neveldében, illetve a fogarasi kereskedőnél és a szomszédjánál tartott tyúkokból is mintát vett az állategészségügyi hatóság, de a teszteredményre még várni kell Bukarestből.

A baromfi-kereskedő rendőrségi vallomása ellentmondásos, értesült a Magyar Rádió tudósítója: eszerint nem világos, hogy valóban Feketehalomról szerezte be a szárnyasokat, vagy azok a Duna-delta környékéről származnak, ahol októberben először észleltek madárinfluenzás gócokat.

A hurézi az első erdélyi madárinfluenza-góc. Tavaly október óta az ország 53 településén fedezték fel a madárinfluenza vírusát fertőzött vízi madarak és házi szárnyasok tetemében. A gócok többnyire a Duna-deltában, illetőleg az Al-Dunával határos megyékben fordultak elő. Februárra valamennyi korábban felfedezett gócot felszámolták a hatóságok. (hotnews/mti/kossuth rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS