2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Néppárti EP-képviselők levelet intéztek Barrosohoz a magyar kisebbséget figyelmen kívül hagyó jelentés miatt

2006. május 18. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Az Európai Parlament konzervatív-kereszténydemokrata képviselőit tömörítő néppárti frakció tagjai, köztük öt magyar, levelet intéztek szerdán az Európai Bizottság elnökéhez, José Manuel Durao Barrosohoz, amelyben a bizottság előző napon kiadott romániai országjelentésében lévő, „a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos hiányosságokra" hívják fel a politikus figyelmét.

Az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott levélben Szájer József (Fidesz-MPSZ), Gál Kinga (Fidesz-MPSZ), Olajos Péter (MDF), a szlovákiai Duka-Zólyomi Árpád (MKP), Kónya-Hamar Sándor (RMDSZ), valamint a francia Alain Lamassoure és a német Michael Galler egyebek között kifogásolják, hogy a korábbi jelentésekkel ellentétben a mostani dokumentum egyáltalán nem említi a magyar kisebbséget, illetve nem tartalmaz konkrét elvárásokat a kisebbségi jogok tiszteletben tartását is magában foglaló koppenhágai kritériumok – szerintük még hiányzó – teljesítésének érdekében. Az elmúlt hónapokban nem javult a kisebbségek helyzete az országban - állítják a szerzők.

Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben több ezer levél érkezett a brüsszeli bizottsághoz a magyar közösség kéréseiről, Olli Rehn bővítési felelős azonban ezek egyikére sem reagált, és tartalmukat nem vette figyelembe a jelentés készítésénél – írják a képviselők, akik több ismert problémát részletesen felsorolnak. Kérik egyúttal Barrosot, hogy a bizottság ellenőrző tevékenysége során, illetve ajánlásainak készítésekor fordítson külön figyelmet ezekre a szempontokra. „Az Európai Unió és a Bizottság nem bátoríthat olyan erőket Romániában, amelyek nem vesznek tudomást egy, az országon belüli jelentős kisebbség legitim követeléseiről" – áll a levélben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS