2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gazdasági növekedés: szlovák és cseh ütemre kapcsolt Románia

2006. május 18. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Az első negyedévben felgyorsult, szlovák és cseh ütemre kapcsolt a gazdasági növekedés Romániában, főleg a rendkívül gyorsan bővülő lakossági fogyasztás miatt, írta ma a Ziarul Financiar gazdasági lap, meg nem nevezett kormányzati források becsléseit idézve. A hivatalos adatokat június elején közli a román statisztikai hivatal.

Az első negyedévben a GDP-növekedés 6,5-7 százalék között volt a tavalyi első negyedhez képest, e források szerint. A kormány idei várakozása egyébként6 százalékos növekedés, de lehet, hogy ezt fölfelé kell módosítani az első negyedévi eredmények nyomán, írta a lap.

Az ipari termelés 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, az építőipar teljesítménye 20 százalékkal növekedett a lakás-, iroda- és üzletközpont építkezések szaporodása miatt, a lakossági fogyasztás 25 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a nem hivatalos, előzetes becslések szerint.

Áprilisban Romániában 6,9 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció a márciusi 8,4 százalékról. Februárban 8,5 százalékos, januárban 8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

A 2005-ös GDP folyó áron 287,186 milliárd lej (97,04 milliárd dollár) volt, a növekedést a lakossági fogyasztás, a teljes hazai fogyasztás, az építőipar és a szolgáltatások támogatták, 9,0 százalékos, 8,5 százalékos, 9,9 százalékos, illetve 8,1 százalékos növekedéssel. A mezőgazdaság termelésének bruttó értéke 13,9 százalékkal csökkent tavaly. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS