2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak 2009-ben csökken 4 százalék alá az infláció

2006. május 26. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Továbbra sem enged a szigorú monetáris politikából a Nemzeti Bank – közölte a BNR kormányzója, Mugur Isărescu. Ennek legfőbb oka, hogy valószínűleg 2008-2009-ben sem lehet majd 4% alá szorítani az inflációt, magyarázta a kormányzó. 2008 tekintetében ilyen célt kitűzni teljesen irreális volna, mert ez valószínűleg áresést eredményezne, ami nem használna a gazdasági növekedésnek – magyarázta a Nemzeti Bank vezetője.

Isărescu elemzése szerint az infláció csökkenése alapvetően mérséklődni fog, és elismerte, a 2008-ra kitűzött inflációs célt a BNR-nek nem érdemes bejelentenie a kormánnyal való egyeztetés nélkül. Isărescu szerint a lassan, de biztosan csökkenő infláció stabil gazdasági növekedést biztosít annak ellenére, hogy rövid távon az ennek eléréséhez szükséges intézkedések költségesnek tűnhetnek.

A kormányzó emellett kritizálta a Tăriceanu-kabinet költségvetési politikáját is. Meglátása szerint rendszeresen nyilatkozatok hangzanak el nagy infrastrukturális beruházásokról, de az államigazgatás nem képes ezeket meg is valósítani. "Nagyon nehéz kiépíteni azt, hogy a költségvetési pénzeket projektekre költsék el" – mondta. (ziarul financiar)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS