2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaszolgáltatták ma a törcsvári kastélyt a jogos örökösnek, Habsburg Dominiknak

2006. május 26. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

Visszaszolgáltatták ma korábbi tulajdonosainak a törcsvári kastélyt, ahol a legenda szerint az a Vlad Ţepes havasalföldi fejedelem raboskodott, akiről Bram Stoker Drakula alakját mintázta a regényében. A régi-új tulajdonosok a Habsburg család egyik ága.

A 13. században épült, Brassótól délre fekvő vár Erdély egyik legnépszerűbb turistalátványossága, számos Drakula-film helyszíne.

A vár tulajdonjoga visszakerült tehát a jogos örököshöz, az Amerikai Egyesült Államokban élő Habsburg Dominikhoz. Az ipari tervező férfi és két nővére az eredeti birtokos, Mária román királyné unokája.

A kárpótlás időzítésével Románia minden bizonnyal a jogrendszer stabilitását igyekszik demonstrálni, mielőtt az Európai Unió dönt az ország csatlakozásának időpontjáról.

Habsburg DominikIleana hercegnő fia – egyébként a törcsvári kastélyban nőtt fel, de az 1948-as kommunista hatalomátvétel után családjával együtt kitoloncolták az országból, vagyonukat pedig államosították.

Az „új" tulajdonos kijelentette: fenntartja az épületben a múzeumot. „Nem fogjuk kirúgni innen az embereket, nem fogunk úgy viselkedni, mint a kommunisták" – jelentette ki. Ezt a kitétet ma kultuszminisztériummal megkötött szerződésbe is belefoglalták – így Dominiknak legkevesebb három évig működtetnie kell a múzeumot.

A kastély mellett az egykori tulajdonosnak egyébként visszaszolgáltattak egy 12 hektáros földterületet is. (inforadio.hu, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS