2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-román gazdasági fórumot szerveznek Kolozsváron

2006. június 06. 08:59, utolsó frissítés: 08:59

Magyarország európai uniós csatlakozással kapcsolatos tapasztalatairól szerveznek fórumot Románia képviselőinek részvételével Kolozsváron június 15-16-án. A Fórum a sikeres vállalkozásokért című kétoldalú tanácskozáson a versenyképességgel és az unió teremtette új körülményekkel kapcsolatos tapasztalatokat ismertetik magyar és román szakemberek. A kétnapos konferencián az EU-15-ökhöz való felzárkózás lehetőségeit, a vállalkozások környezetének uniós sajátosságait vitatják meg állami gazdasági szervezetek és vállalkozások képviselői.

A fórumon a vállalati és országbesorolások hatásáról, a változó vállalkozói és pénzügyi környezetről, valamint a magyar vállalatok tapasztalatairól beszélnek az előadók. Előadást tart többek között Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára, Radetzky Jenő, a Román-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke és Halász János, a Trigránit Románia ügyvezető igazgatója.

A tanácskozással azt szeretnék elérni, hogy a Románia csatlakozásáig hátralévő időben összegyűjthesse azokat a gyakorlati információkat, amelyeket Magyarország uniós tagként a csatlakozás utáni első évben szerzett. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a román gazdaságnak hamarosan szembe kell néznie azokkal a jelentős gazdasági nehézségekkel, egyebek között a versenyalapú piacgazdasággal, amelynek szabályait a román társadalom egyelőre nem ismeri, és nem alkalmazza megfelelően.

Abból kiindulva, hogy ugyanannak az egységes piacnak a szerves részeként Románia és Magyarország jövője közös lesz az unióban, a rendezvény a két ország üzleti szférájának ebből adódó felelősségére és lehetőségeire is rá kíván mutatni. Az üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében az egymás országaiban történő piacra lépés feltételeit, veszélyeit és hatásait is elemezni fogják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS