2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The Guardian: bizonyítékok vannak a titkos CIA-börtönök létezésére

2006. június 07. 11:06, utolsó frissítés: 11:21

Európai országok tudtával és segítségével fogott el, szállított és tartott őrizetben gyanúsítottakat illegálisan a CIA. Ez derül ki az Európai Tanács beszámolójából, amit ugyan ma fognak nyilvánosságra hozni Párizsban, ám a brit The Guardian napilap már mai számában közölt ebből részleteket. A kiszivárgott információk szerint több bizonyíték is megerősíti azt a gyanút, hogy Románia és Lengyelország területén is működtek titkos CIA-börtönök.

Az Európai Tanács megbízottja, Dick Marty svájci szenátor nyomozását összefoglaló újságíró egyébként kijelenti: bár még távol vannak attól, hogy a teljes valóságot megismerjék, az már biztos, hogy több európai ország hatóságai aktívan részt vettek a CIA törvénytelen tevékenységében. A The Guardian és a BBC információ szerint a nyomozás arra az eredményre jutott, hogy Románia és Lengyelország engedélyezte titkos börtönök létesítését területükön.

Négy országot azzal gyanúsítanak: hagyták, hogy állampolgáraikat törvénytelenül elrabolják, míg másik öt állam amiatt szerepel a beszámolóban, mert a területükön állomáshelyet biztosítottak a CIA akcióihoz. Az Egyesült Királyságnak azért is felelősséget kell vállalnia, hogy olyan információkkal szolgált állampolgárairól, amelyek azok elfogásához és kínvallatásukhoz vezetett. A brit lap szerint olyan országok szerepelnek még a listán, mint Spanyolország, Ciprus, Törökország, illetve Németország.

Azt, hogy Románia mindenképp szerepet vállalt a CIA akcióiban, többek között a titkosszolgálat repülőgépeinek útvonalával bizonyítják a The Guardian újságírói. A cáfolatok ellenére szerintük Romániában és Lengyelországban kellett hogy legyenek titkos börtönök, mivel minden bizonyíték arra utal, hogy nem csupán tankolni álltak meg a két országban az amerikai repülők.

Egy konkrét esetet is megemlít a lap, „egy kiutasítás útvonalaként” nevezve meg az akciót, amelyben egy N313P-ként bejegyezett Boeing 737-es CIA-repülő 2004. január 21-én szállt fel Ciprusról. Az elképzelés szerint másnap Marokkóba kellett volna leszállnia, hogy onnan felvegye Banyam Mohammedet, akit Afganisztánba kellett szállítani. Majd a gép visszatért Európába, hogy január 24-én kiutasítsák innen El-Masrit, akit ezek után szintén Afganisztánba kellett vinni.

Dick Martyra hivatkozva a lap újságírója leszögezi, a repülések sémája egyértelműen azt bizonyítja, hogy egy másik afganisztáni gyanúsítottat egy romániai börtönbe szállítottak, mivel nem lehet a tankolás szükségességével magyarázni a romániai leszállást.

A jelentéstevő azonban még nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy hol voltak a titkos romániai CIA-börtönök, éppen ezért a kivizsgálás még folytatódik.

Norica Nicolai
, a CIA-börtönök létét kivizsgáló bizottság elnöke a Realitatea Tv tudósítója szerint úgy tűnt, mintha szándékosan titkolózott volna a The Guardianban megjelent információk kapcsán. Csupán annyit mondott, hivatalosan akkor lehet majd állást foglalni, miután ma Párizsba bemutatták a jelentést. (fh/realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS