2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány is cáfolja a CIA-börtönökről szóló jelentést

2006. június 08. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

A kormány spekulatív jellegűnek tartja az Európa Tanács megbízásából nyomozó svájci törvényhozó, Dick Marty állításait – jelentette ki tegnap Oana Marinescu, a kabinet szóvivője. Mint közölte, Dick Marty megállapításai spekulatív jellegűek, a kormány pedig elfogadhatatlannak tartja a jelentésben szereplő, pusztán „gyanújeleken" alapuló vádakat. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentés szerzője is elismerte, hogy nem rendelkezik bizonyítékokkal a Romániát érintő állításainak alátámasztására.

A szóvivő emlékeztetett: a romániai hatóságok jóhiszeműen működtek együtt az Európa Tanács által megbízott jelentéstevővel, Dick Marty kérésére bármikor rendelkezésére bocsátottak minden szükséges adatot. Bukarest ugyancsak minden rendelkezésére álló információt átadott a nemzetközi szervezeteknek és minden olyan külföldi nem kormányzati szervnek, amely érdekelt volt ebben az ügyben. „Tekintettel a téma komolyságára – hangsúlyozta a szóvivő – a hatóságok folytatni kívánják az együttműködést, elemezni fognak minden adatot, amely a jelentésben szerepel.”

Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök is arra kérte az ügyben illetékes kormányzati intézményeket és a hírszerző szolgálatokat, hogy alapos elemzésnek vessék alá Dick Marty jelentését. Ugyanakkor feszólította a parlament két házát, különösen Norica Nicolait, az ügy kivizsgálásával foglalkozó parlamenti bizottság elnökét, hogy mielőbb fejezze be a tavaly év végén megkezdett vizsgálatot, és annak eredményeit mutassa be a nyilvánosság előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS