2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: oda kell figyelni a falvak, kisvárosok fejlesztésére is

2006. június 22. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

A közösségek saját maguk akarnak döntéseket hozni azokban a kérdésekben, melyek őket érintik. Helyi szinten hatékonyabb, racionálisabb döntések születhetnek, mert az ottaniak pontosabban ismerik a kérdéskört. Területfejlesztés terén fontos összehangolni a helyi koncepciókat a regionális, valamint az országos tervekkel. Egységes stratégia szükséges – hangsúlyozta ma Borbély László területrendezési és középítkezési miniszter az általa vezetett tárca szervezte megbeszélésen, melynek napirendjén a 2007-2025-ös Országos Területfejlesztési Koncepció, valamint uniós integrációs lehetőségek szerepeltek.

Az Országos Területfejlesztési Koncepció elősegítené a térségi és a helyi közösségek területfejlesztési elképzeléseinek összehangolását az országos célkitűzésekkel, valamint az Európai Unió regionális politikájával. Koherens stratégiával, standardizált adatbázissal, életképes projektekkel sikeresen lehet pályázni az uniós pénzekre – jelrntette ki Borbély.

Mint mondta, jobban oda kell, figyelni a kisvárosokra, illetve a falvakra is. A szaktárca idei tervei, közül több is kimondottan az 50000 lakosnál kisebb városoknak szól, továbbá a falusi utak kövezését, aszfaltozását és az eddig elhanyagolt vidékek felzárkóztatását célozza. Az 550 ezer lakos alatti városok a vízprogramja 34o millió euró értékű beruházást jelent a következő 3 évre – emelte ki a tárcavezető.

Hozzátette: vannak lehetőségek infrastrukturális fejlesztésre, hiszen az utóbbi két költségvetés módosítás pozitív volt, és a kiegészítés értékének kétharmadát infrastrukturális fejlesztésre irányozta elő a kormány. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS