2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alapkamatot emelt a BNR az infláció visszaszorításáért

2006. június 28. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

A Román Nemzeti Bank (BNR)tegnap negyed százalékponttal 8,75 százalékra emelte irányadó kamatát, az úgynevezett pénzügypolitikai rátát. Ugyanakkor 20 százalékra emelte 16 százalékról a kereskedelmi bankok minimális tartalékolási kötelezettségét a lejben jegyzett, legföljebb kétéves lejáratú betétekre.

Közölték, hogy a jegybank folytatja a „jelentékeny nyíltpiaci műveleteket" is a pénzpiacon lévő túl nagy likviditás felszívása végett.

A központi bank elnöke, Mugur Isărescu néhány napja már úgy nyilatkozott, hogy a világszerte tapasztalható pénzügypolitikai szigorítás és a lej viszonylagos gyengesége indokolja, illetve lehetővé is teszi a kamatemelést Romániában az infláció leküzdése végett, jóllehet hazai eredetű inflációs nyomás szerinte nemigen tapasztalható.

Májusban 7,3 százalékosra gyorsult a tizenkét havi infláció - főleg illetékek emelése miatt - az áprilisi 6,9 százalékról, amely a legalacsonyabb volt a rendszerváltás óta. A központi bank év végi célsávja 4-6 százalékos tizenkét havi infláció, 2007 végére 3-5 százalék, ezen egyelőre nem akarnak változtatni. A bankelnök becslése szerint decemberben 0,5 százalékpontos túllépés valószínű, így a tizenkét havi infláció decemberben 6,5 százalék körül lehetséges őszerinte. (mti)iranyado kamat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS