2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem voltak titkos CIA-börtönök Románia területén?

2006. június 28. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

A román hatóságok együttműködtek a CIA-jelentés kidolgozásában az Európa Tanács jelentéstevőjével, és a jelentés alapjában véve elismeri, hogy Romániában nem működtek titkos börtönök, értékelte tegnap az Új magyar szónak Frunda György az ET Parlamenti Közgyűlése által elfogadott Marty-jelentést. A CIA titkos börtönök és fogolyszállítmányok ügyét vizsgáló Dick Marty kért, és megkapott minden információt a hazai hatóságoktól, közölte a román delegáció vezetője.

Annak ellenére, hogy nem tud felmutatni közvetlen bizonyítékokat, a jelentéstevő néhány spekulációt megkockáztat. Azt állítja, hogy az egyik Kabulból Mallorcára tartó gép „szükségtelen" kitérőt tett Temesvárra – a gép képes lett volna átrepülni a távot megszakítás nélkül. A hivatalos magyarázat, amit Marty megkérdőjelez az, hogy a gép tankolni állt meg.

A jelentés végleges változatában Marty 14 európai országot vádolt azzal, hogy valamilyen formában részt vettek a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az embereltűnések, titkos fogva tartások és törvénytelen, határokon átnyúló fogolyszállítások illegális „pókhálójában." A most elfogadott határozat szerint az Európa Tanács nem fejezi be a kérdés vizsgálatát: a közgyűlés jogi bizottságának egy albizottságot kell létrehoznia a nyomozás folytatására.

A parlamenti közgyűlés emellett kéri tagjait, a nemzeti parlamentek törvényhozóit, hogy saját hazájukban sürgessék az ottani vizsgálatok beindítását, végig vitelét. Romániában a parlamenti szakbizottság már el is készítette a jelentését. Ennek értelmében Románia nem vett részt ezekben a tevékenységekben, ha területén át is szállítottak illegálisan fogva tartott személyeket, akkor ez a hatóságok tudomása nélkül történt. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS