2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az őszi ülésszakon folytatódik csak a kisebbségi törvény bizottsági vitája

2006. július 05. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Ősszel folytatódik a kisebbségi törvény bizottsági vitája, miután a képviselőház jogi, emberi jogi és oktatási testületeinek ülése a tegnap félbeszakadt. A három bizottságnak az eredeti elképzelések szerint egész napját a kisebbségi törvénynek kellett volna szentelnie, de már a reggel nem gyűlt össze a határozathozatalhoz szükséges képviselői létszám, így délután folytatódott a vita; a testületeknek azonban csak egyetlen bekezdést sikerült elfogadniuk, amikor az ülés - szintén kvórumhiány miatt - újból megszakadt.

Ellenben hétfő este a frakcióvezetők abban egyeztek meg, hogy másnap a képviselők legalább a 39. cikkelyig, azaz a Nemzeti kisebbségek szervezetei című fejezetig jussanak el a vitában. Markó Attila kisebbségi államtitkár az Új magyar szónak azonban tegnap úgy nyilatkozott, a 18. cikkely második bekezdésének elfogadása után a demokraták „valamilyen oknál fogva" nem tartották be az egyezséget, „kekeckedni kezdtek", ami meddő vitához vezetett; az RMDSZ által kért szünet után az ülésvezető az időközben „elszivárgó" képviselők miatt a vitát felfüggesztette. Az államtitkár közlése szerint a munkálatok félbeszakadása miatt a demokraták is okolhatók, mert a hat helyett csupán három képviselőjük maradt a szünet után a teremben.

Nem így látják azonban a helyzetet a demokraták: Daniel Buda demokrata képviselő, a jogi bizottság tagja arcátlannak nevezte Markó Attila kijelentéseit. Tájékoztatásai szerint az RMDSZ szegte meg a hétfői megállapodást azzal, hogy „suttyomban" megpróbálta „alkotmányellenes módon" módosítani a törvény egyik vitatott bekezdését. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS