2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem sokat ér a 16%-os egységes adó, ha túl sok a tb-járulék

2006. július 07. 12:50, utolsó frissítés: 14:20

Egy százalékponttal 2%-ra csökkenti az új adótörvénykönyv a kisvállalkozások jövedelemadóját. A januártól életbe lépő intézkedés Gabriel Biris, a Biris Goran SCA ügyvédi iroda tagjának értékelése szerint egyfelől üdvös, mert bátorítja a vállalkozókat, másfelől sajnálatos, mert adóelkerülő kiskapuként működik. A pénzügyminisztérium eredetileg a kisvállalkozásokra is a 16%-os profitadót szabott volna ki.

Biris értékelése szerint gyakori, hogy a nagyobb cégek nem közvetlenül az alkalmazottakkal szerződnek, hanem az illetők vállalkozásaival, mert így előnyösebb adózni. A törvénykönyv legnagyobb hibája, hogy a társadalombiztosítási járulékok (tb) szintje összesen továbbra is 47% marad.

Az egységes, 16%-os adókulcs pont a túl magas tb miatt nem érte el a betervezett hatást, bevezetése után ezért “nem fehéredtek ki” a nagy jövedelmek – értékel az ügyvéd, aki szerint azért is módosítani kéne a tb-járulékok kivetésének módján, mert az európai átlagban csak 36,5%.

“Mondjak egy példát. Tavaly május végi statisztikák szerint Romániában csak 36 ezer fő kapott régi lejben számolva 40 milliónál, vagyis 1100 eurónál nagyobb fizetést, ezzel egyidőben szinte 200 ezer olyan kisvállalkozást tartottak számon a kereskedelmi kamarák, melyeknek csak egyetlenegy alkalmazottja volt. A mostani jogszabállyal pont azt nem éri el a törvényhozás, hogy mindenki fizesse meg a tisztességes mértékű tb-t” – nyilatkozta az ügyvéd a Hotnews hírportálnak.

Biris szerint a kisvállalkozások arra is beválnak, hogy a nagyobb cégek ezeket felhasználva tüntessék el az egyébként 16%-kal adózó profitjukat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS