2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes játék: eljárást indított a diszkriminációellenes tanács

2006. július 10. 18:46, utolsó frissítés: 18:46

A „szeparatista magyarok" megsemmisítésére buzdító világhálós videójáték ügyében indított hivatalból eljárást hétfőn az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), bár a sajtó nagy port felverő tudósításai miatt a tervezők már finomítottak a virtuális háborút bemutató szövegen. Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta: az általa vezetett testület kollégiuma megvizsgálta azt a honlapot, amelyen elérhető a vitatott játék. Az ott olvasható szöveg azonban már finomított változata annak, amely korábban volt olvasható ugyanazon az internetes címen.

Asztalos Csaba egyébként gazdasági érdekeket sejt a háttérben. A diszkriminációellenes tanács elnöke szerint ugyanis a kitalálók abban reménykedtek, hogy ha magyarokról szól a játék, akkor a virtuális háborúk szerelmesei vélhetően nagyobb élvezettel vesznek részt majd a csatákban, vagyis piacilag eladhatóbb lesz a termék.

A tervezők azokra az előítéletekre alapoztak, amelyekre az erre vonatkozó legutóbbi közvélemény-kutatások is rámutattak. Asztalos emlékeztetett, hogy a románok 80 százaléka jelölte meg a magyarokat a románok legfőbb ellenségeként. Úgy vélte, ilyen körülmények között egyáltalán nem szerencsés, hogy a játék a magyarok megsemmisítésére tesz utalást, hiszen ez csak újabb előítéleteket gerjeszthet, a már létezőket pedig tovább táplálhatja.

A játék tervezői annyit már finomítottak a szövegen, hogy a „szeparatista" jelzőt törölték, de továbbra is a magyarok jelentik a célpontot. Asztalos Csaba viszont arról szeretné meggyőzni őket, hogy alapvetően módosítsák eredeti elképzelésüket és a magyarokra való utalás teljes megszüntetésével dobják piacra terméküket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS