2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízmillió romániai nem fér hozzá higiénikus vécéhez

2006. július 13. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A WaterAid brit szervezet jelentése szerint 14 milliárd euróba kerülne Románia csatornázása és vízellátásának biztosítása. Az Adevărul által idézett WaterAid szerint tízmillió román „nem fér hozzá higiénikus vécéhez". Ahhoz, hogy felszámolják az udvari vécéket, 14 milliárd euróra lenne szükség, véli az Adevărul. Mindez a brit szervezet, a WaterAid jelentésén alapul, s természetesen az összegben benne van a megfelelő víz- és csatornaberuházások megépítése is.

>> FABUDI AZ UDVAR VÉGÉN – Tévé, hűtő kerül, a fürdőszoba még luxus

Egyrészt szükség lenne a szennyvíz tisztítására, a csatornahálózat kiépítésére, és a meglévő vízvezetékek felújítására, állapítja meg a brit tanulmány. Valójában az Adevărul szerint ennél súlyosabb a helyzet. A lakosság fele egyáltalán nem kapcsolódik rá a közcsatornákra, egy csomó városban hiányoznak a szennyvíztisztítók, illetve a vízkezelők.

Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter szerint „a következő 15-20 évben óriási összegű befektetésekre lesz szükség a vízügyi területen. Ezeket a beruházásokat elsősorban a helyi önkormányzatoknak kellene megcsinálniuk.

A tárcavezető szerint a helyi önkormányzatok felelőssége, hogy összegyűjtsék és megtisztítsák a szennyvizeket, és ellássák ivóvízzel a lakosságot. Egy európai uniós előírás szerint egyébként Romániában 2018-ig minden településnek rendelkeznie kellene víz- és csatornarendszerrel.

Jelenleg egyébként 244 városi szennyvíztisztító működik az országban, de ezek közül 236 csak „elsődleges" tisztításra képes. (Ez az európai meghatározások szerint azt jelenti, hogy biológiailag nem tisztítják meg a vizeket, csak „fizikai és kémiai eljárással" ülepítik a lebegőanyagokat, vagy legalábbis olyan eljárást alkalmaznak, amelynek eredményeként a szennyvíz szervesanyag tartalma ötödével, összes lebegőanyag tartalma legalább felével csökkenthető.) Mindebből egyébként az is következik, hogy mindössze nyolc román városban tisztítják biológiailag is a szennyvizet.

A romániai csatornázás helyzete egyelőre nem túl biztató: huszonkét, 150 ezernél nagyobb lélekszámú város esetben már finanszírozással együtt várnak a projektek megvalósításra, 58 olyan településen viszont, ahol többen élnek százezernél, mégsincs pénzügyi háttere egy ilyen beruházásnak, írja az Adevărul. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS