2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eurobarométer: bár a jelent rossznak látják, egy rózsás jövőben bíznak a romániai polgárok

2006. július 14. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

A jelen rossz, a jövő rózsás, gondolja Románia lakosságának nagy része, derül ki a 65. Eurobarométer közvélemény-kutatásból, amely az Unióval kapcsolatos témákról tartalmaz kérdéseket, és párhuzamosan végzi el a felmérést minden EU-tagállamban, valamint a csatlakozni kívánó országokban.

Az Új magyar szó mai cikke arra is rámutat, hogy a Romániára vonatkozó adatok kiértékelése nyomán elmondható, annak ellenére, hogy az EU-ról konkrét információkat csak igen kevesen tudnak, az emberek mégis nagyon bizakodóak sorsuk uniós alakulását tekintve. 68 százalék bízik az EU-ban, a lakosság fele pedig az Uniót a gazdasági jóléttel azonosítja.

Ez utóbbi foglalkoztatja a legtöbb embert, derül ki a kutatásból, és határozza meg a közbeszédben legfontosabbnak tekintett témákat is. A gazdasági helyzetet tekinti a legfontosabb problémának a válaszadók 48 százaléka. A jelenlegi életkörülményével az emberek 86 százaléka elégedetlen, a hazai munkahelyekkel pedig a lakosság kilencven százaléka.

Dumitru Sandu szociológus, az Eurobarométer romániai részének összeállítója úgy véli, hogy a jelenkép és a jövőkép között feszülő ellentét azt mutatja, hogy magas társadalmi dinamikára lehet számítani „abban az esetben, ha az intézmények megfelelően fognak működni".

Az információs csatornákhoz viszonyítva is különbözünk az európai polgároktól. A lakosság kevesebb mint 30 százaléka rendelkezik elemi információkkal az Európai Unióról, ez nagyjából megegyezik a tavaly mért adatokkal. Az emberek többsége, akárcsak az EU-tagállamokban, a televízióból kapja a legtöbb információt az Unióról. Az európai arányokhoz képest a román lakosság sokkal kisebb része informálódik írott sajtóból, és az EU-s átlag egyharmada (46/15 százalék) internetről. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS