2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Ford is érdeklődik a craiovai Daewoo üzem iránt?

2006. július 20. 13:52, utolsó frissítés: 2006. július 21. 15:00

Miután több alkalommal is felmerült az a híresztelés, hogy a General Motors, a Renault és a Nissan is érdeklődik az egykori Oltcit gyárból lett craiovai Daewoo gyár iránt, újabban pedig arról hallani, hogy a Ford is érdeklődik az üzem iránt. A Ford részéről csupán annyit mondtak, hogy valóban folytattak tárgyalásokat a román kormánnyal az országban való terjeszkedés lehetőségeiről, de részleteket nem árultak el.

A koreai partner csődje után állami kézbe került Daewoo Románia jelenleg is működik: elsősorban a hazai piacra gyártják a régi Matiz, Cielo és Nubira modelleket. A szakértők szerint a gyár vonzó felvásárlási célpont lehet a nagy autógyártók számára, hiszen amellett, hogy a romániai munkaerő viszonylag olcsó, a Daewoo által az 1990-es években végrehajtott korszerűsítésnek köszönhetően az üzem viszonylag kis befektetéssel alkalmassá tehető szinte bármelyik mai típus gyártására.

Ugyanakkor azt feltételezik, hogy a kormány valószínűleg igen olcsón hajlandó lesz megválni a gyárteleptől, mivel a régi Daewoo modellek gyártási jogai hamarosan lejárnak, és ha ez bekövetkezik, komoly autóipari befektető nélkül alighanem kénytelenek lennének bezárni a gyárat. (totalcar)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS