2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Omar Hayssam biztosan nem tartózkodik Romániában

2006. július 26. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Omar Hayssam már nem tartózkodik Romániában, az országot törvénytelen úton hagyta el – erősítette meg a legfelsőbb ügyészség, amely a felkérte a bukaresti táblabíróságot, hogy adjon ki nemzetközi körözési parancsot a román-szíriai állampolgárságú férfi nevére.

A hazai intézmények között ugyanakkor politikai küzdelem tárgyává vált a terrorizmussal vádolt Omar Hayssam üzletember eltűnése, a titkosszolgálatok vezetőinek emiatt történt lemondása, valamint az, hogy Traian Băsescu államfő csak a nemzetbiztonsági törvénycsomag parlamenti elfogadása után hajlandó kijelölni az utódokat e hivatalok élére.

Băsescu egyébként azzal érvelt, hogy a titkosszolgálatok működését szabályzó törvényeket össze kell hangolni a 2003-ban módosított alkotmánnyal.

Az ellenzéki pártok és a koalíciós partnerek egyaránt ellenérzéssel fogadták ezt a bejelentést, hiszen az említett törvénycsomag igencsak vitatott a pártok és a civil szféra körében.

Ion Stan, a képviselőház SRI-t felügyelő bizottságának elnöke szerint az államfő semmibe veszi a parlamentet és az alkotmányt, túllépi hatáskörét, ismét beavatkozik a törvényhozás dolgaiba. Úgy fogalmazott: a nemzetbiztonságra vonatkozó törvénycsomag az elnöki tanácsadók "tákolmánya", általa Băsescu ki akarja terjeszteni ellenőrzését a titkosszolgálatok felett, alapvető emberi jogokat sértve.

Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő szerint pedig az államfő szabályosan zsarolja a parlamentet. Emlékeztetett: az RMDSZ több alkalommal is jelezte, melyek ennek a törvénycsomagnak a gyenge pontjai. Úgy véli, a tervezetekről széles körű szakmai vitát kellene folytatni. Kelemen szerint kizárt, hogy október-november előtt el lehetne fogadni a törvényeket.

A titkosszolgálatokkal kapcsolatos problémákat nem lenne szabad politikai viták alaptémájává tenni - hangsúlyozta elői Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. Leszögezte: az államelnöknek nem csak joga, hanem kötelessége is a titkosszolgálatok vezetőinek kinevezése (amit a parlamentnek kell megszavaznia). Az RMDSZ elnöke csakis abban esetben ért egyet azzal, hogy késleltessék a titkosszolgálatok vezetőinek kinevezését, ha a cél az, hogy előbb az alkotmányos előírásoknak megfelelően módosítsák a titkosszolgálatokat szabályozó törvényeket.

Traian Băsescu szóvivője azonban felhívja a figyelmet: éppen a SRI tevékenységét szabályozó törvény teszi lehetővé, hogy az intézmény élén akár korlátlan ideig ideiglenes vezető álljon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS