2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kockázatos a magyar környezetvédelmi tárca szerint a verespataki aranybánya

2006. augusztus 02. 10:40, utolsó frissítés: 10:40

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) álláspontja nem változott: a Verespatak térségébe tervezett aranybánya projektje komoly környezeti kockázatot jelent – jelentette ki Persányi Miklós miniszter tegnap, amikor hivatalában fogadta Ireny Comaroschit, Románia budapesti nagykövetét.

A KvVM MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar zöldtárca vezetője nagyra értékeli, hogy a romániai környezetvédelmi hatóságok a nemzetközi szabályokat betartva biztosítják a nyilvánosság és a magyar fél részvételét a verespataki tervezett aranybánya ügyében. Ugyanakkor Persányi Miklós úgy véli: Románia számára is jobb lenne, ha a projekt nem valósulna meg, ugyanis Magyarország legfőbb érdeke a határon átterjedő környezeti hatások megelőzése, a nagybányaihoz hasonló környezeti katasztrófák elkerülése. A találkozót a nagykövet kezdeményezte a kétoldalú környezetvédelmi együttműködés aktuális témáinak megvitatására.

A nagykövet megerősítette Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter meghívását a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság negyedik ülésére, amelyet kora ősszel Bukarestben rendeznek meg. Ireny Comaroschi a Verespatak térségében tervezett aranybánya nyitási projektről elmondta, az Espoo-i egyezmény szerint Magyarország részvételével indított környezeti hatásvizsgálati eljárás még nem zárult le, így az egyes sajtóhírekkel ellentétben a román kormány még nem foglalt állást ebben a kérdésben.

Comaroschi megerősítette, hogy a Tăriceanu-kabinet minden érintett felet meg akar hallgatni, és a társadalmi párbeszéd jegyében július-augusztus folyamán Romániában 14 érintett településen szervez közmeghallgatásokat, ám a román fél egyetértésével augusztus 28-án, 16 órakor Szegeden a megyei közgyűlés nagytermében is rendeznek közmeghallgatást.

Persányi Miklós azt kérte a nagykövettől, hogy a nagyobb nyilvánosság érdekében tartsanak közmeghallgatást Budapesten is, méghozzá 2006. augusztus 29-én. A nagykövet asszony ígéretet tett arra, hogy a magyar javaslatot továbbítja a román környezetvédelmi minisztériumnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS