2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megduplázódott a Rompetrol csoport bevétele

2006. augusztus 03. 09:30, utolsó frissítés: 09:30

A hollandiai székhelyű Rompetrol Group NV, a második legnagyobb romániai olajipari cég első félévi bevétele a duplájára nőtt az egy évvel korábbihoz képest működési tevékenységének a bővülésére. A Rompetrol idei első félévi bevétele 2,7 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 1,06 milliárdról. A csoport ugyanakkor 6 millió euró féléves adózott vesztségről számolt be elsősorban amiatt, hogy az első negyedévben a romániai kiskereskedelmi árak csak lassan követték az erősödő nemzetközi olajárakat.

Dinu Patriciu, a cég vezérigazgatója elmondta, a Rompetrol a folyamatos terjeszkedésnek köszönhetően ma már a 20 legnagyobb európai olajvállalat egyike. Az idei forgalom várhatóan eléri a 6 milliárd eurót.

Szerdán a bukaresti értéktőzsdén a Rompetrol Rafinare árfolyama 0,61 százalékkal 0,083 lejre emelkedett. Július közepén a Fitch hitelminősítő negatívról stabilra javította a Rompetrol Group adósbesorolásának kilátását a vállalat eredményének és a folyamatban lévő jogviták számára kedvező rendezése láttán. A Fitch döntése két héttel követte a Standard & Poor's azonos értelmű besorolási döntését.

A Fitch indoklásában rámutatott arra, hogy a csoport vezetése ellen tavaly indított nyomozás ellenére a cég rekordnagyságú EBITDA eredményt, 164 millió eurót ért el 2005-ben. Az intézet előnyösnek ítélte a vállalat szervezeti struktúrájában végrehajtott változtatásokat is, amelyben áttért a kétszintű irányítási modellre. Kedvezően befolyásolta a besorolást a csoport földrajzi diverzifikálása is a francia Dyneff megvásárlásával.

A Rompetrol működési területe Romániára, Délkelet-Európára, Spanyolországra és Franciaországra terjed ki. Fő üzletágai a finomítás, a marketing, részvétel feltárási és kitermelési projektekben, valamint olajipari szolgáltatások végzése. A vállalat nyolcezer főt foglalkoztat. A Rompetrol célja, hogy erőteljes piaci pozíciót építsen ki magának a fekete-tengeri és a földközi-tengeri térségben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS