2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia: drága szolgáltatások – gyenge imidzs

2006. augusztus 04. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Bár a Romániába látogató külföldi turisták száma az utóbbi években folyamatosan növekedett, ez a szám még mindig jóval az elvárt színt alatt mozog. A külföldi turisták számára nem igazán kívánatos úticél Románia, sem a szálláslehetőségek, sem az infrastruktúra nem megfelelő, kevés a repülőtér, hiányoznak az autópályák – állapítja meg a Capital gazdasági hetilap elemzője.

Továbbá megfigyelhető, hogy az EU-ban élő turisták körülbelül 60%-a inkább saját országát választja úticélul, és ha országukon kívülre utaznak, akkor is elsősorban a már EU-tag országokat részesítik előnyben.

Az okok közé sorolható az is, hogy az EU-állampolgárok elsősorban saját kocsijukkal szeretnek közlekedni, a romániai utak viszont többnyire nem alkalmasak erre. Egy másik probléma, hogy nagy a szakadék Románia külföldi imidzse és a szolgáltatások ára között. A romániai vendéglátók többsége még mindig úgy gondolja, hogy egy külföldinek jóval nagyobb árat kell fizetnie, mint a belföldieknek, hiszen neki „van amiből”.

Ugyanakkor a Berlini Román Turisztikai Hivatal szerint egy német állampolgár átlagban 63 eurót költ el egy vakációs napon. Ebből az összegből Romániában nem lehet az utazást, a szállást, az étkezést és a szórakozást is biztosítani. A román turisztikai piac csak akkor kerülne versenyhelyzetbe, ha az imidzsét és az árait összehangolná. Ezt jelenleg az árak csökkentésével érhetné el – állapítja meg a hetilap. (capital)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS