2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

200 ezer aláírást gyűjtöttek össze a liberálisok az Irakban állomásozó katonák hazahívására

2006. augusztus 08. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

Kétszázezer aláírást gyűjtött már össze a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Irakban állomásozó román csapatok visszavonása érdekében, a liberálisok színeit képviselő Teodor Atanasiu védelmi miniszter pedig szeptemberben a békefenntartói küldetést teljesítő román csapatok átcsoportosítására is javaslatot tesz.

Atanasiu tegnap Aradon tartott sajtótájékoztatóján elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy a pártja által július elején kezdeményezett aláírásgyűjtési akció halad. A kezdeményezők azt kérdezték a lakosságtól, hogy egyetértenek-e az Irakban állomásozó román csapatok hazahívásával.

A védelmi tárcavezető továbbá közölte: a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) következő ülésén több javaslatot terjeszt elő arról, hogy az ország hogyan tarthatja be katonai szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit, ezek között pedig szerel majd az iraki katonák hazahívásának és a más országokban szolgálatot teljesítő katonai csapatok átcsoportosításának az ütemterve.

Szerinte az állami költségvetésből a hadseregnek tervezett összeg kevés, hiszen Románia vállalta, hogy a GDP 2,38 százalékát fordítja erre a célra, ehhez képest csak a GDP 1,78 százalékát kapja meg a védelmi minisztérium. Hozzátette: Romániának el kell döntenie, hogy teljesíti azt a kötelezettségét, hogy zsoldos hadsereget hoz létre, vagy továbbra is jelentős összegeket költ olyan külföldi hadműveleti területekre, ahol "egyébként is már teljesítette a feladatát". Atanasiu kijelentésével Irakra utalt.

A politikus szerint azért is szükséges az iraki katonák hazahívása és a többi csapatok átcsoportosítása, mert Románia hadfelszerelése még mindig elavult, s ezért anyagi forrásait a felújításra kellene összpontosítania. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS