2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országos aláírásgyűjtést kezd a magyar Greenpeace a verespataki kitermelés ellen

2006. augusztus 09. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

Országos aláírásgyűjtést kezd a Greenpeace Magyarország azért, hogy a kormány szólítsa fel az európai intézményeket: akadályozzák meg a verespataki aranybánya megnyitását. Az aláírásgyűjtés hivatalos kezdeteként a petíciót először Hegyi Gyula EP-képviselő írta alá szerdán a Sziget fesztivál területén megrendezett sajtótájékoztatón.

Hegyi Gyula az MTI-nek elmondta: a kezdeményezés sikeressége a társadalmi és a politikai nyomástól függ. Azt reméli, hogy a nemzetközi és a romániai környezetvédelmi törekvések közösen elérhetik céljukat. A zöld szervezet követeli, hogy a kormány, illetve a környezetvédelmi tárca lépjen fel kellő erővel a beruházás ellen, és tegyen meg mindent egy újabb ciánkatasztrófa megelőzésére.

Hegyi Gyula szerint ahhoz, hogy ne valósuljon meg a beruházás, "három szinten kell aktívnak lenni": a romániai környezetvédelmi szerveknek, a magyar kormánynak és az uniós intézményeknek.

A Greenpeace Magyarország szerint az aranybánya terve amellett, hogy potenciálisan fenyegeti a környezetet Romániában és Magyarországon, számos európai jogszabályt is megsért. A környezetvédő szervezet hangsúlyozza: a kormány kötelessége informálni az európai intézményeket arról, hogy az aranybánya megvalósulása a jelenlegi tervek szerint nemzetközi és európai jogszabályokat sért. Így például ellentétes a felszín alatti vizekről szóló direktívával, és a hulladéklerakókról szóló tanácsi irányelvvel is.

Az országos tiltakozás keretein belül a Greenpeace Magyarország az aláírásgyűjtés mellett meghirdette a verespataki földvásárlási kampányát a verespataki Alburnus Maior Egyesülettel karöltve. A kezdeményezés célja, hogy minél többen váljanak földtulajdonosokká, így akadályozva meg, hogy a kanadai cég az összes földterületet megkaparintsa. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS