2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a román csapatok Irakban maradnak

2006. augusztus 10. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Nem hívja haza katonáit Irakból Románia, csak ha az iraki kormány – egyetértésben a szövetségesekkel – kéri a külföldi csapatok kivonását – jelentette ki szerdán a hivatalos látogatáson Bagdadban tartózkodó román államfő a bukaresti elnöki hivatal közleménye szerint.

Traian Băsescu azt követően nyilatkozott erről, hogy megbeszélést folytatott Dzsalal Talabani iraki elnökkel. Állásfoglalása ellentétes azzal az állásponttal, amit a kormányfő képvisel a kérdésben: Călin Popescu Tăriceanu hetek óta az Irakban állomásozó 890 román katona kivonása mellett kardoskodik.

A PNL július elején aláírásgyűjtő akciót kezdett a csapatkivonás támogatása mellett, miután az államfő elnöklete alatt működő Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elutasította a védelmi miniszter erre irányuló javaslatát. Hét eleji adatok szerint mintegy kétszázezren támogatták a kezdeményezést.

Teodor Atanasiu védelmi miniszter hétfőn jelezte, hogy a tanács következő ülésén ismét előterjesztést tesz a békefenntartó feladatot teljesítő román csapatok átcsoportosításáról, és ennek keretében az iraki csapatkivonásról is.

A román katonák külföldi jelenlétéről a parlament dönt, a CSAT javaslatára. A legfelsőbb védelmi testület csak egyhangú szavazattal hozhat döntéseket. A román államfő csütörtökig tartózkodik Irakban. Megbeszéléseket folytat majd Núri al-Máliki iraki miniszterelnökkel és George Casey-vel, a többnemzetiségű haderők amerikai parancsnokával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS