2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NATO kérésére újabb román katonák mennek Afganisztánba

2006. augusztus 11. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

Románia újabb katonákat küld Afganisztánba a NATO kérésére – jelentette be tegnap Kabulban Traian Băsescu államfő azt követően, hogy Hamid Karzai afgán kollégájával találkozott. A Rompres hírügynökség jelentése szerint Băsescu közölte, hogy a már ott állomásozó több mint 680 katona száma kiegészül egy újabb zászlóaljjal, amit Bukarest az észak-atlanti szövetség kérésére küld.

A Karzaival folytatott megbeszélésen Băsescu jelezte országa nyitottságát arra, hogy afgán tiszteket képezzen ki a bukaresti katonai akadémia. Emellett közölte: Románia kész katonai technikával is ellátni az afgán hadsereget.

Az államfői hivatal közleménye szerint Băsescu az afgán elnökkel és a kormány tagjaival folytatott megbeszélések során kifejezte: Romániában létezik politikai akarat arra, hogy folytassa és bővítse a politikai párbeszédet Afganisztánnal. A dokumentum szerint a román elnök látogatásának egyik fontos célja a kétoldalú gazdasági kapcsolatok kiépítése. Ez olyan afganisztáni újjáépítési projektek feltérképezése és lebonyolítása révén valósulna meg, amelyben román cégek is részt vesznek.

A román államfő meglátogatta az Afganisztánban állomásozó román katonákat, azt követően hogy szerdán az Irakban tartózkodó román katonai egységek tagjaival is találkozott. (rompres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS