2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Váratlanul gyorsan csökkent júliusban az infláció

2006. augusztus 11. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Júliusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 6,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, jelentette tegnap az országos statisztikai hivatal. A júliusi tizenkét havi adat minden piaci várakozást alulmúlt, a legalacsonyabb volt a rendszerváltás óta, azonban a visszaesést túlnyomórészt az élelmiszerek idényszerű olcsóbbodása okozta.

Az infláció a korábbi hónapokban egyenetlenül alakult, de messze meghaladta a központi bank célját. A gyorsabb gazdasági növekedés ellenére tavasszal még sikerült lassítani a drágulást: áprilisban a tizenkét havi infláció 6,9 százalékra csökkent - az előző legalacsonyabbra a rendszerváltás óta - a márciusi 8,4 százalékról. Februárban 8,5 százalékos, januárban 8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Májusban ismét gyorsulásnak indult, 7,3 százalékra, főleg illetékek emelése miatt, és még 7,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem júniusban is.

A nemzeti bank ez év végi, 4-6 százalékos és a 2007 végi, 3-5 százalékos tizenkét havi inflációs célsávján egyelőre nem akarnak változtatni. Mugur Isărescu jegybanki kormányzó becslése szerint decemberben 0,5 százalékpontos túllépés valószínű, a tizenkét havi infláció decemberben 6,5 százalék körül lehetséges szerinte. Ez a becslés mindenképp további pénzügypolitikai-szigorításra utal, ha az infláció júliusi csökkenése csak átmenetinek bizonyul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS