2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tárgyalni fogják az autonómia-népszavazások ügyét Strasbourgban

2006. augusztus 21. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

A strasbourgi emberjogi bíróság tárgyalni fogja a két székelyföldi önkormányzat beadványát, amelyben kifogást emelnek a román hatóságok ellen, amiért az autonómia ügyben kiírt helyi népszavazást meghiúsították.

A háromszéki Vargyas és Gyergyóditró önkormányzata több székelyföldi településhez hasonlóan, határozatot fogadott el népszavazás kiírására, amelyben a lakosság a székelyföldi területi autonómia kérdésében mondott volna véleményt. A kormánybiztosi hivatalok a határozatokat rendre megsemmisítették, és a román bíróságok minden szinten a prefektusoknak adtak igazat. Az önkormányzatok ügyét Kincses Előd, marosvásárhelyi ügyvéd terjesztette a strasbourgi emberjogi bíróság elé.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: az autonómia az RMDSZ programjában is szerepel, és fölösleges népszavazáson megkérdezni a lakosságot, mert nyilvánvaló, hogy a romániai magyarság 99 százaléka akarja az autonómiát, amit nem Strasbourgban, hanem a román parlamentben kell kiharcolni – nyilatkozta Borbély a kolozsvári Szabadságnak.(mro, szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS