2019. december 7. szombatAmbrus
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajnalig tartott a verespataki bányaberuházás kapcsán összehívott bukaresti közvita

2006. augusztus 22. 11:30, utolsó frissítés: 11:30

Akár több hónapig is eltarthat, amíg a verespataki aranybánya-beruházást tervező cég megválaszolja a romániai közviták során írásban megfogalmazott összes kérdést - jelentette ki Korodi Attila, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára azon a tizenkettedik romániai lakossági fórumon, amely kedden hajnalban ért véget Bukarestben.

Az államtitkár elmondta: a bukaresti rendezvény előtt már több ezer, írásban megfogalmazott kérdést regisztráltak a bukaresti szaktárcánál. Ugyanis a beruházó cég vezetői által az összesen 14 romániai közvitán megválaszolatlanul hagyott kérdéseket a résztvevőknek a minisztériumhoz kell eljuttatniuk, amely majd továbbítja azokat a céghez.

Korodi közölte: jövő hétfőn Szegeden, kedden pedig Budapesten szervez a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) újabb közmeghallgatásokat azt követően, hogy ezek sorát Romániában, Aradon és Déván zárják.

Az államtitkár utalva Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter korábbi nyilatkozatára, megállapította: a terv ellenzői részéről már eddig is elhangzottak olyan megalapozott kérdések, amelyeket egyelőre a beruházónak nem sikerült egyértelműen tisztáznia. Ezek közé sorolta az arany és ezüst kitermelése után tervezett növény- és állatvilág visszatelepítését.

A bukaresti közvitán több felszólaló is firtatta, hogy a beruházó mennyi pénzt tervez költeni a természet rehabilitációjára, kevesellve a környezeti hatástanulmányban szereplő, erre a célra szánt 70 millió dollárt. John Aston, az RMGC alelnöke közölte, hogy egyelőre azért említettek ekkora összeget, mert nem létezik a világon az a bányaberuházás, amelynek kivitelezője a terv ilyen kezdetleges állapotában, mint a romániaié, képes lenne megmondani az erre a célra szánt összeget. Anélkül, hogy pontos összeget mondott volna, Aston arról biztosította a résztvevőket, hogy ennél több pénzt költenek majd a természet rehabilitációjára.

A fővárosi lakossági fórumon körülbelül ötszázan vettek részt. A többnyire hurrogásoktól, bekiabálásoktól, tapsvihartól, "füttykoncerttől", vagy különböző skandálásoktól kísért hozzászóló vitatkozó felek "kemény magját" egyrészt a Verespatakról érkezett, és a tervet támogató bányászok, másrészt pedig a különböző zöld szervezetek aktivistái alkották.

A cég vezetői igyekeztek megnyugtatni a természetért aggódó környezetvédőket, kifejtve, hogy a lehető legbiztonságosabb technológiával dolgoznak. Emlékeztettek, hogy a beruházás számos munkahelyet teremt Verespatakon, emellett Románia is jelentős gazdasági hasznot húzhat az ásványkincsek kitermelése után járó nyereségből, illetve a terv kivitelezése alatt beruházott összegekből. Az RMGC-sek azt hangsúlyozták, hogy a romániai terv nem egyedülálló, a világon más négyszáz olyan bánya létezik, ahol az általuk is tervezett ciános technológiát alkalmazzák. Rendbontás a bukaresti eseményen nem történt, mivel az időnként képükből kikelt, egymáshoz fenyegetően közeledő feleket a nagy számban jelen lévő rendfenntartók visszatartották. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS